Verslag Walfridusvoettocht 1 september 2018 in Bedum (25 km)

Posted on 1 september 2018 by Didier 

In Bedum, een dorpje in het Noorden van Nederland in de provincie Groningen werd vandaag de “Walfridusvoettocht” georganiseerd. Walfridus was een boer die in Bedum leefde in de 10de eeuw. Ik ben een weekje met vakantie aan de Waddenzee dus was dit een uitstekende kans om kennis te maken met dit stukje van Groningen.

walfridusvoettocht 2018  005

De tocht was goed voorbereid, uiterst verzorgd en uitstekend uitgepijld. De wandelaars kregen daarenboven bij de start een gedetailleerde parkoersbeschrijving en een kaartje met het overzicht van de af te leggen wandelroute. Verkeerd lopen was dus onmogelijk.

walfridusvoettocht 2018  007

Het onthaal in de startzaal was heel gemoedelijk. Ik werd nog getrakteerd op een koffie en met een flesje water, een stuk peperkoek en een banaan kon ik op pad.

walfridusvoettocht 2018  003

Ik wandelde door het vlakke en open landschap van deze streek ten noorden van de stad Groningen. Onderweg passeerde ik enkele pittoreske plaatsjes met prachtige namen: Onderdendam, Toornwerd, Middelstum en Westerwijtwerd. Dit zijn “wierdedorpen” die men langs de kust van de Waddenzee aantreft. Deze dorpen werden gebouwd rondom een wierde of terp. Dit is een kunstmatige heuvel, die de bewoners moest beschermen tegen het water van de Waddenzee.

walfridusvoettocht 2018  004

Wat al deze dorpjes gemeen hebben dat zijn mooie kerkjes, prachtige huizen, molens, kanalen en bootjes.

In Westerwijtwerd pauzeerde ik eventjes in “café Hazekamp”, volgens de beschrijving één van de laatste huiskamer cafés van Nederland.

walfridusvoettocht 2018  006

De aankomst in Bedum was bij de Walfriduskerk. Deze kerk heeft een heel merkwaardige “scheve kerktoren” uit de 11de eeuw. Volgens Wikipedia staat deze kerktoren zelfs schever dan de toren van Pisa.

walfridusvoettocht 2018  001

Ik had genoten van een mooie tocht door het Groningense landschap.

walfridusvoettocht 2018  002

 

Wandelblog Didier Reynaert

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van Didier Reynaert.